Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik to tradycyjne polskie ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Z powodzeniem jednak możne pojawić się także na świątecznym stole. Jego wykonanie jest dość pracochłonne, ale bardzo proste. Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać na kilka dni przed podaniem. Wypróbuj przepis na miodownik siostry Anastazji. Miodownik z kaszą manną Ciasta na bazie miodu przyrządzano już w starożytności. Składnik świetnie konserwował placki i pozwalał im na długie dojrzewanie w chłodzie. W średniowieczu, na polskim terytorium, najlepsze miodowniki podawano z okazji ślubu lub narodzin córki. Co ciekawe, to właśnie na bazie tego deseru stworzono później pierniki - do miodowników dodano przyprawę korzenną. Jednym z polecanych rodzajów ciasta jest miodownik z kaszą manną. Przepisem podzieliła się słynna zakonnica. Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji Miodownik siostry Anastazji cieszy się w internecie ogromną popularnością. Nic dziwnego, to połączenie słodkiego ciasta z lekkim nadzieniem na bazie kaszy manny. Przepis na miodownik siostry Anastazji wymaga przygotowania kilku blatów ciasta oraz kremu, którym je przełożysz. Jeśli nie chcesz się przeciążyć, możesz podzielić pracę na kilka dni - deser na tym nie ucierpi, a nawet zyska. Z pozostałości miodowego ciasta zrób jeszcze kruszonkę, którą udekorujesz wierzch miodownika z kaszą manną.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2438
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2438
Składniki
Posiekaj masło na nieduże kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski i zagnieć na gładką masę. Zwróć uwagę na wybór miodu (użyj ulubionego), ponieważ decyduje on o smaku ciasta.
Z ciasta uformuj 3 kule, owiń każdą folią spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj kulę na cienki placek i uformuj w prostokąt. Ułóż go na blasze piekarnika (rozgrzanego do 180°C), na papierze do pieczenia i wypiecz na złoty kolor. Potrwa to około 15 minut. Tak samo postąp z pozostałymi porcjami ciasta. Upieczone blaty ciasta przestudź, a jeśli masz na to czas - przechowaj parę dni w lodówce.
Gotuj w rondelku mleko z kaszą manną i cukrem waniliowym do chwili aż zgęstnieje. Cały czas mieszaj zawartość rondelka, by nie powstały grudki.
Miękkie masło ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawaj do niej przestudzoną mannę, mieszając do czasu, aż powstanie jednolity krem.
Przekrój blaty na pół, dotnij identyczne prostokąty, a skrawki ciasta, które zostaną, rozkrusz w miseczce. Przełóż blaty kremem i przyprósz kruszonką z miseczki. Miodownik z kaszą manną przechowuj w chłodnym miejscu.