Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto miodowe przekładane masą z kaszy manny.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254520
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8435
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Polecam.
Odsłon: 1538
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254520
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1883
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8435
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 801
Polecam.
Odsłon: 1538
Składniki
Wykonanie ciasta: Do garnka wkładamy margarynę, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze (30X25) na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 13-15 minut.
Wykonanie kremu: W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kasze mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok.4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło.