Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt miodowy z lekką porzeczkową pianką na bazie bezy włoskiej.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Najpierw piekę biszkopt miodowy: Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem na sztywno z dodatkiem soli i cream of tartar. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku, a następnie powoli wlewam miód(powstanie kogel-mogel). Teraz przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią i mieszam dokładnie silikonową łopatką. Ciasto wylewam do natłuszczonej formy wysypanej mąką i piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 30 min(zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak że ciasto jest upieczone).Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej.
Pianka owocowa: Umyte porzeczki miksuję blenderem na mus.
Do musu wsypuję cukier, mieszam, gotuję około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C.
Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynam ubijać na sztywno białka końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczam oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewam owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksuję 5 minut (krem nawinie się na rózgę).
Krem od razu (jeszcze ciepły) umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką sferyczną i wykonuję kwiaty bezpośrednio na biszkopcie. Na kwiatach układam surowe porzeczki.
Takie ciasto można zrobić np. z czarną porzeczką lub z wiśniami.