Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest po prostu wspaniałe, rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, delikatne, kremowe. Robi się je bardzo łatwo, nie potrzeba wielu składników. Idealne nada się na każdą okazję. Bardzo polecam-na prawdę warto je zrobić. U mnie zniknęło ekspresowo :)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Na początek zrobimy spody-składniki na ciasto dajemy do miski (masło ma być w temp pokojowej, miód półpłynny)
Zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. jeśli się klei podsypujemy trochę mąką. Dzielimy na 3 części.
Pierwszą część wałkujemy lub wyklejamy nią blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 12 min (te spody pieką się bardzo szybko)
Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta-mamy mieć 3 takie same spody miodowe.
ORZECHY
Orzechy włoskie siekamy dość grubo
Na patelnię dajemy masło, mleko, miód i cukier puder-rozpuszczamy i do tej powstałej masy dodajemy orzechy-mieszamy by wchłonęły masę i smażymy/prażymy na złoty kolor.
Studzimy (po wystudzeniu orzechy będą zwarte i twarde) przekładamy je do woreczka lub ściereczki i uderzamy wałkiem lub młotkiem żeby je trochę rozdrobnić i by były sypkie
MASA
Do miski dajemy 250ml mleka, 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru-mieszamy
Do garnka dajemy masło, cukier-podgrzewamy na małym ogniu żeby się rozpuściło.
Dodajemy ser-mieszamy dokładnie najlepiej trzepaczką. wciąż gotując na małym ogniu dodajemy jajka-mieszamy.
Zwiększamy ogień i dodajemy budynie z mlekiem-mieszamy i gotujemy go zagotowania i zgęstnienia.
Gorącą masą przekładamy miodowe spody mamy mieć spód-masa-spód-masa-spód i masa
Na górną warstwę masy wysypujemy orzechy-dociskamy lekko żeby się przykleiły.
Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin.
Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, elegancko wygląda smakuje po prostu wspaniale.
Bardzo polecam na każdą okazję.