Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dopracowywałam ten przepis długo. Ale było warto! Efekt finalny jest taki o jaki mi chodziło. Moja rodzina spałaszowała keks błyskawicznie. Otrzymałam też polecenie powtórzenia wypieku na Boże Narodzenie.
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć w misce mikserem z aromatem rumowym. Dodawać po jednym żółtku i ucierać nadal. Następnie, do ciągle ucieranej masy, dosypywać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i nadal jeszcze chwilę ubijać. Odłożyć mikser. Białka delikatnie połączyć z bakaliami. Masę białkowo-bakaliową przenieść do drugiej miski. Przy pomocy łopatki całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary keksówki 11x31 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 minut. Po wystygnięciu, najlepiej następnego dnia, polewa z soku z cytryny i cukru pudru. Uwaga! Keks jest ciastem ciężkim i aby wypiek się udał trzeba przestrzegać kilku zasad: - jajka muszą mieć temperaturę pokojowa, a masło ma być miękkie - piekarnik naprawdę musi być nagrzany, - nie można go otwierać w czasie pieczenia, - dobrze jest ciasto przykryć papierem do pieczenia, - po upieczeniu zostawić keks w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.