Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Morelowa krówka to coś dla miłośników serników. Jasna masa serowa doskonale smakuje z lekko kruchym ciastem czekoladowym. Całość podkreśla słodki smak owoców.
Wymiary: formy: 30 × 24 cm
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 662
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4439
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1723
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 662
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4439
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1723
Składniki
Zrób najpierw ciasto czekoladowe. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone masło i rozetrzyj palcami na kruszonkę. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą część rozwałkuj lub rozłóż palcami w blaszce o wymiarach około 30 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą część wstaw do lodówki.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodaj twaróg, budyń w proszku i kilka kropel ekstraktu waniliowego, zmiksuj na gładką masę.
Na przygotowany spód wylej masę serową. Morele pokrój na połówki lub cząstki i rozłóż równomiernie na wierzchu, lekko wciskając.
Na wierzchu rozrzuć kawałki pozostałego ciasta kakaowego z lodówki, tworząc nieregularne łatki.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika: 180°C. Piecz przez ok. 50-60 minut aż ser się zetnie, a ciasto się lekko zrumieni. Po upieczeniu ostudź ciasto w formie.