Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartea z morelami zapieczonymi w kremie śmietanowym. Pyszny deser na zakończenie lata
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 39
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4183
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 39
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4183
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Składniki
Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki. Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej).
Przygotować krem: Śmietankę zagotować z cukrem z wanilią, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy masa zbieleje dodawać powoli śmietankę i ubijać jeszcze 2 minuty. Morele pozbawić pestek i przekroić na połowę. Ułożyć na spód tarty, zalać kremem i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić przed podaniem.