Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli muffinki czy babeczki, czyli takie ciacha na dwa kęsy, to Wasz żywioł, ja dorzucę dziś i mój przepis na te małe cuda. Z dużą ilością gorzkiej czekolady, miodem i orzechami włoskimi. Przygotowanie samego ciasta trwa kilka chwil i jest banalnie proste, potem tylko pieczenie i już możecie cieszyć się puchatym wnętrzem. Jeśli macie ochotę dodatkowo podjąć się zrobienia oryginalnych dekoracji, przetestujcie moją propozycję na zrobienie choinek ze słonych paluszków. Albo udekorujcie je po prostu kremem w dowolnym kolorze. Wybór należy już do Was, bazę macie poniżej.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12361
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5680
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7029
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12361
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5680
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7029
Składniki
Dekoracje najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, ponieważ ważne jest, by lukier, którym zwiążemy konstrukcje choinek, zastygnął i scalił konstrukcje "drzewek". Przygotowanie choinek zaczynamy od wyboru kilku prostych i nie połamanych paluszków, które układamy pionowo na blacie roboczym. Do nich przycinamy po 3 - 4 mniejsze kawałki w taki sposób, by u podstawy był najdłuższy odcinek, a na samej górze najkrótszy. a pomocą małego pędzelka smarujemy miejsca, w których "gałęzie" mają być przytwierdzone do "pni", potem delikatnie nakładamy lukier na ramiona choinek. Dowolne ozdabiamy, przekładamy ostrożnie na papier, aby wyschły.
Przygotowanie ciasta na muffinki zaczynamy od połamania czekolady na kawałki i rozpuszczenia jej z masłem na delikatnym ogniu (jeśli wolicie, możecie to zrobić w kąpieli wodnej). Po połączeniu składników odstawić do przestudzenia. W misce ubić jaja z cukrami i miodem na puszystą masę, stopniowo dodawać przesianą mąkę z kakao, wymieszać na gładką masę. Wmieszać ostudzoną czekoladę, dorzucić orzechy. Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papilotkami, każdą napełnić masą do trzech czwartych wysokości. Ponieważ masa jest gęsta i ciężko ją formować, możecie wygładzić powierzchnię ciastek małą łyżeczką maczaną we wrzątku - uważajcie tylko, by nie nalać do nich wody. Piec do 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i dowolnie udekorować.