Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i wilgotne muffinki czekoladowe na oleju, z masą serową z białego sera w kostce. Szybkie, proste i smaczne.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 1127
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 3994
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 1127
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 3994
Składniki
Jajka wbiłam do miski miksera. Zmiksowałam je chwilę do lekkiego spienienia. Dolałam do nich mleko i olej i jeszcze raz chwilę zmiksowałam. Do drugiej miski przesiałam mąkę tortową i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, budyniem, gorzkim kakao i cukrem. Składniki sypkie wmiksowałam powoli do masy jajecznej. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zblendowałam na jednolitą masę serową blenderem ręcznym. Można też użyć sera wiaderkowego, wtedy wystarczy wszystko wymieszać bez blendowania. Silikonową formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam po dużej łyżce ciasta czekoladowego. Na ciasto czekoladowe nałożyłam po łyżeczce masy serowej. Patyczkiem do szaszłyków przemieszałam ciasto czekoladowe z serem, żeby ser nie stanowił jednej plamy tylko rozszedł się po babeczce. Muffinki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu muffinki wystudziłam na metalowej kratce. Po wystudzeniu wyjęłam je z silikonowej formy i pozostawiłam w papilotkach. smietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki. Wszystko wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą polałam muffinki. Muffinki podałam po zastygnięciu polewy. Z podanych proporcji wyszło mi 12 muffinek.