Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112835
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 120
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 272
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 385
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 672
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112835
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 120
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 272
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 385
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 672
Składniki
Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe). Mieszamy ok 2 minut, aby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 minut i odsączamy w wody. Większe owoce kroimy na mniejsze kawałeczki.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao.
Mokre składniki (ostudzony mak z mlekiem, resztę mleka i olej) i banana rozgniecionego widelcem miksujemy dokładnie.
Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do dokładnego połączenia. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.
Mało rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko i słodzik/cukier. Mieszamy dokładnie i ostudzoną polewą polewamy ostygnięte ciasto.