Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mamy ani pomysłu, ani czasu, a tu goście za progiem upieczmy murzynka. Ciasto błyskawiczne, mocno czekoladowe, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3438
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6877
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 312
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3438
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6877
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 312
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło- na małym ogniu. Masło ma się tyko roztopić, nie gotować. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy kakao, mleko oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszamy podgrzewając na bardzo małym ogniu – nie dopuszczamy do wrzenia. Powstanie jednolita polewa, którą od razu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Po około 15 minutach do dużej miski wbijamy jajka . Mieszamy je z masą kakaową, przestudzoną do temperatury pokojowej. Zużywamy 3/4 masy resztę zostawiamy na polewę. Wsypujemy mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy całość przez kilka chwil mikserem, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzonego murzynka polewamy odłożoną polewą. Jeśli trochę zgęstniała, podgrzewamy ją lekko, na tyle aby nie była za rzadka i nie spłynęła nam po cieście. Błyskawiczne ciasto czekoladowe- murzynek gotowy!
Nasze rady: Mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę należy przesiać przez sitko. Ciasto będzie smaczniejsze, bardziej puszyste. Do odłożonej polewy warto dodać kilka kostek (30 g) gorzkiej czekolady. Polewa będzie gęsta i mocno czekoladowa.