Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mamy ani pomysłu, ani czasu, a tu goście za progiem upieczmy murzynka. Ciasto błyskawiczne, mocno czekoladowe, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1020
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 68
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1020
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło- na małym ogniu. Masło ma się tyko roztopić, nie gotować. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy kakao, mleko oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość mieszamy podgrzewając na bardzo małym ogniu – nie dopuszczamy do wrzenia. Powstanie jednolita polewa, którą od razu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Po około 15 minutach do dużej miski wbijamy jajka . Mieszamy je z masą kakaową, przestudzoną do temperatury pokojowej. Zużywamy 3/4 masy resztę zostawiamy na polewę. Wsypujemy mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy całość przez kilka chwil mikserem, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzonego murzynka polewamy odłożoną polewą. Jeśli trochę zgęstniała, podgrzewamy ją lekko, na tyle aby nie była za rzadka i nie spłynęła nam po cieście. Błyskawiczne ciasto czekoladowe- murzynek gotowy!
Nasze rady: Mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę należy przesiać przez sitko. Ciasto będzie smaczniejsze, bardziej puszyste. Do odłożonej polewy warto dodać kilka kostek (30 g) gorzkiej czekolady. Polewa będzie gęsta i mocno czekoladowa.