Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny czekoladowy deser, który z pewnością Wam zasmakuje
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 26
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 46
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 44
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2528
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 26
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 46
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 44
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2528
Składniki
Ciasto czekoladowe: • 160 g mąki pszennej • 35 g kakao • 115 g cukru • ½ łyżeczki soli • ¾ łyżeczki sody • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko • 120 g jogurtu • ¼ szklanki oleju Mus czekoladowy: • 250 g gorzkiej czekolady • 100 g białej czekolady • 55 g masła • 4 łyżki wody • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 4 żółtka
Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”. Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut, aby masa trochę przestygła. Do małego rondelka dodaj żółtka, cukier i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta.