Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus rabarbarowy z imbirem to ciekawa, kwaskowato-pikantna propozycja deserowa. Domowy budyń waniliowy dodaje całości wyjątkowej słodyczy. Ciasteczka owsiane zapewniają przyjemną chrupkość. To bardzo ciekawa propozycja na wykorzystanie świeżego rabarbaru.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7169
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154876
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 491
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7169
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154876
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 491
Składniki
Przygotuj warstwę rabarbarową. Rabarbar obierz i pokrój w drobne kawałki. Imbir zetrzyj na tarce. Oba składniki zalej wodą. Wsyp cukier i zagotuj. Rabarbar gotuj przez 15 minut. Mus ostudź całkowicie, zblenduj i zmiksuj z zimną śmietaną. Żelatynę rozprowadź w 4 łyżkach wrzątku i dodaj do musu. Wlej go do połowy pucharków lub słoików, a następnie wstaw do lodówki.
Przygotuj warstwę budyniową. Do rondelka włóż żółtko, masło i cukier waniliowy. Dodaj połowę mleka. Całość rozbełtaj trzepaczką i podgrzej chwilę, do roztopienia masła, na małym ogniu. Mleko powinno bardzo łagodnie się zagotować. W pozostałej części mleka rozrób skrobię ziemniaczaną. Wlej do gotującego się mleka cienką stróżką, cały czas mieszając – najlepiej rózgą kuchenną. Ponownie zagotuj. Zdejmij budyń z palnika i ostudź. Wlej budyń do pucharków, na mus rabarbarowy.
Ciasteczka pokrusz, najlepiej za pomocą tłuczka do mięsa. Posyp wierzch musu rabarbarowego z imbirem. Deser podawaj po dobrym chłodzeniu w lodówce, kiedy obie masy będą już sztywne.