Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Nadobna Gruzinka zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też zachwyca smakiem. Jego zrobienie wymaga nieco cierpliwości, jednak jesteśmy pewni, że bez trudu sobie z nim poradzicie.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7712
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 27
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7712
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 27
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 160
Składniki
Aby przygotować środek sernikowy, utrzyj cukier, cukier waniliowy i ser. Wbij jajko, a następnie dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wiśnie odsącz z nadmiaru soku i odłóż na bok.
Przesiej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną i wsyp do jednej miski. W rondelku roztop kostkę masła. Dodaj cukier brązowy, cukier biały i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodaj wszystkie jajka na raz. Ponownie wszystko zmiksuj na niskich obrotach. Do gotowej masy brownie dodaj kawałki czekolady delikatnie wymieszaj łyżką.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem.
Na blaszkę wylej około 1/3 ciasta. Następnie ostrożnie nakładaj łyżką stołową połowę masy sernikowej i wygładź ją. Wetknij w masę wiśnie, lekko dociskając, co pozwoli stworzyć pofalowany wzór. Przykryj kolejną 1/3 masy czekoladowej, na którą wyłożysz pozostałą masę serową. Ponownie wetknij nieco wiśni w ciasto. Całość przykryj pozostałą masą czekoladową. Całość wygładź tylną częścią łyżki.
Ciasto piecz przez 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzchnia warstwa będzie popękana i sucha. Stan ciasta możesz sprawdzić wkładając wykałaczkę do środka. Może być ona mokra, jednak nie powinna być ociekająca, lepkim ciastem. Przed podaniem ciasto należy schłodzić.