Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadzienie szarlotkowe, które można zrobić kilka dni wcześniej, włożyć do lodówki i przechowywać przez kilka dni. Kiedy najdzie Cię ochota na szarlotkę, wystarczy jabłka wyłożyć na ciasto i w ten sposób zaoszczędzisz czas na przygotowanie jabłek. Nadzienie nadaje się idealnie również do tarta, pierogów, gofrów, naleśników lub lodów.
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1697
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1697
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać sok cytryny, stevię/cukier, całe goździki, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać. Na rozgrzane masło wrzucić jabłka i dusić na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zaczną wytrącać sok. Kiedy część jego odparuje a jabłka zaczną rozpadać się na mniejsze kawałki cienkim strumieniem wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować go zgęstnienia. Jeśli chcesz otrzymać luźniejszą konsystencję, dodaj tylko jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Nadzienie nadaje się idealnie do szarlotki, tart, pierogów, gofrów, naleśników lub lodów. Smacznego. Na filmie jabłka prażone zostały przygotowane z 1½ porcji.