Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest najlepszy przepis na doskonałe ciasto ptysiowe. Ciasto dla tych którzy nie lubią wyrabiania ciasta rękami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100716
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5820
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100716
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5820
Składniki
W saganku zagotuj wodę z margaryną i szczyptą soli. Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsyp całą mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek saganka i będzie miało szklisty kolor, znak to że jest gotowe i można zdjąć z ognia. Gdy ciasto lekko przestygnie dodawaj po jednym jajku, cały czas energicznie ubijając. Gotowe. Ciasto możemy używać do zrobienia ptysi, karpatki. Takie ciasto piecz w gorącym piekarniku od 190-210 C, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 10-15 minut. Należy pamiętać że ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia i należy zostawić odstępy pomiędzy porcjami. Ptysie i karpatkę piecz około 30 minut. Gotowe ptysie możemy przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia ) nawet kilka dni.