Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe, określane też mianem bananowego chlebka, to wyjątkowo wdzięczny wypiek, więc warto robić na co dzień. Sprawdza się zarówno jako pyszna przekąska do kawy, jak i baza do słodkich kanapek. Długo zachowuje świeżość. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Najprostsze ciasto bananowe nie wymaga nawet żadnych narzędzi – prócz miski, widelca i rózgi kuchennej.
Keksówka 30 cm
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8557
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7045
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4808
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327551
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8557
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7045
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4808
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327551
Składniki
Zblenduj banany na purée lub dokładnie rozgnieć je widelcem.
Połącz w misce jajka i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru (nie musisz ucierać jajek na puszystą masę), a następnie połącz z bananowym purée.
Przesiej do masy jajeczno-bananowej mąkę i sodę. Dodaj szczyptę soli. Wymieszaj do połączenia składników.
Wmieszaj w ciasto olej, wlewając go cienką strużką.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą keksówki o długości 30 cm. Wyrównaj.
Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudź na kratce.