Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Nakrapiane łakotki"
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 213
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2552
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 913
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 213
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2552
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 913
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło, cukier puder oraz mielony mak. Wbij jajko. Na koniec do składników ciasta dodaj szczyptę przyprawy korzennej do piernika.
zarób nożem, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut, aby ciasto schłodziło się.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Palcami odrywaj niewielkie kawałki ciasta, formuj z nich kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz lekko na blasze do pieczenia. Piecz ciasteczka ok. 15 minut w temp. 180 st.
Połowę ciasteczek posmaruj marmoladą, sklej z resztą. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej gotowe łakotki, wystudź.
czas ok. 45 min; sztuka – 210 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety