Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to ciastko z kremem budyniowym. W Polsce znana jest także jako kremówka. Choć bazą deseru jest ciasto francuskie, a jego nazwa kojarzy się z cesarzem Bonaparte, napoleonkę wynaleziono… w Neapolu! To tylko jedna z wielu ciekawych historii, jakie wiążą się z napoleonką. Na rodzimym gruncie dotyczą one np. słynnych kremówek papieskich. A jak przyrządzić to smakowite ciastko?
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4368
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30327
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4368
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30327
Składniki
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwiń i przekrój mocno schłodzony arkusz ciasta francuskiego na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podziurkuj w kilku miejscach widelcem i od razu wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Ostudź. W ten sam sposób upiecz drugi arkusz.
Odlej około 250 ml mleka i wymieszaj dokładnie mikserem z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. W garnku z nieprzywieralną powłoką zagotuj resztę mleka z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Gdy mleko zrobi się gorące, roztop w nim masło. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka z masłem i cukrem powoli wlej mleko z mąką i żółtkami. Cały czas mieszaj przy tym zawartość garnka mikserem lub rózgą cukierniczą. Gdy składniki się połączą, gotuj je jeszcze przez chwilę, aż krem zgęstnieje.
Ciepłym kremem poprzekładaj blaty upieczonego ciasta francuskiego. Gdy napoleonka wystygnie, pokrój ją na mniejsze porcje i oprósz cukrem pudrem.