Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można też iść na łatwiznę i zastosować gotowy krem do karpatki. Ja dziś zrobiłam napoleonkę na cieście francuskim i wypełniłam ją kremem budyniowym z kupnych budyni, też trochę z racji ograniczonego czasu jaki miałam na przygotowanie ciasta ze względu na dwójkę małych dzieci.Taka wersja tego ciasta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, ale niemniej bardzo smaczna.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5397
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29746
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19398
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1040
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5397
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29746
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19398
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1040
Składniki
Ciasto francuskie (użyłam ciasta XXL o wadze 300g, ciasto było długości ok. 40cm) rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy. Każdą połowę przełożyłam na oddzielną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłówałam gęsto widelcem żeby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i wstawiłam ciasto. Piekłam je ok. 10 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor.Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Dwa budynie waniliowe rozmieszałam razem z cukrem w 0,5szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotowałam budyń aż zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam na puch miękkie masło i dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Krem miksowałam do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Kremem posmarowałam jeden blat ciasta i przykryłam go drugim. Ciasto lekko docisnęłam i wyrównałam krem na bokach ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, aby trochę zmiękło. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne, idealne na co dzień i od święta. Jest klasyczne i eleganckie, na pewno zadowoli wszystkich smakoszy.