Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można też iść na łatwiznę i zastosować gotowy krem do karpatki. Ja dziś zrobiłam napoleonkę na cieście francuskim i wypełniłam ją kremem budyniowym z kupnych budyni, też trochę z racji ograniczonego czasu jaki miałam na przygotowanie ciasta ze względu na dwójkę małych dzieci.Taka wersja tego ciasta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, ale niemniej bardzo smaczna.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 876
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 792
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 38
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 876
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 792
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 38
Składniki
Ciasto francuskie (użyłam ciasta XXL o wadze 300g, ciasto było długości ok. 40cm) rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy. Każdą połowę przełożyłam na oddzielną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłówałam gęsto widelcem żeby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i wstawiłam ciasto. Piekłam je ok. 10 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor.Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Dwa budynie waniliowe rozmieszałam razem z cukrem w 0,5szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotowałam budyń aż zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam na puch miękkie masło i dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Krem miksowałam do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Kremem posmarowałam jeden blat ciasta i przykryłam go drugim. Ciasto lekko docisnęłam i wyrównałam krem na bokach ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, aby trochę zmiękło. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne, idealne na co dzień i od święta. Jest klasyczne i eleganckie, na pewno zadowoli wszystkich smakoszy.