Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonki, inaczej kremówki z kremem budyniowym bez pieczenia. Ciastka są wykonane z krakersów i masy budyniowej. Są bardzo proste w wykonaniu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25852
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2946
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1376
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25852
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2946
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1376
Składniki
Przygotowanie kremu: W 500 ml mleka mieszamy szklankę mąki, budyń i 4 żółtka. Mieszamy dokładnie żeby nie było żadnych grudek. Pozostałe 500 ml mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Gdy masło rozpuści się z cukrem i zacznie się gotować powolutku wlewamy wymieszaną mąkę z budyniem i żółtkami, cały czas mieszamy. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu, musimy uważać żeby masa budyniowa nie przypaliła się.
Wykonanie kremówek: Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wyłożonej papierem formy przykrywamy warstwą z krakersów, pamiętając ułożenie ciastek, bo będziemy musieli w ten sam sposób ułożyć wierzchnią warstwę krakersów.
Ciepłą masę wykładamy do przygotowanej formy. Równomiernie rozkładamy. Przykrywamy wierzch krakersami w ten sam sposób jak pierwszą warstwę.
Studzimy, ostudzoną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie kroimy w kawałki, oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!