Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta przygotowywane na bazie biszkoptów są pyszne, jednak czasem mogą być nieco suche. Aby twoje wypieki smakowały równie dobrze co w cukierni, warto poświęcić kilka chwil, aby przygotować proste nasączenie biszkoptu. Ten niepozorny dodatek sprawi, że ciasto nabierze wilgotności, a dodatkowo lepiej połączy się z kremowymi masami. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością nasączenia, gdyż zbyt mocno namoczony biszkopt rozmięknie i rozpadnie się przy krojeniu. Oto kilka naszych propozycji na nasączenia biszkoptu, które wyniosą twoje ciasto na wyższy poziom. Pamiętaj, aby jego smak dobrać tak, aby pasowało do pozostałych składników ciasta, nie dominowało ich i tworzyło z nimi harmonijną całość.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 747
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 111
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 139
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 747
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 111
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 139
Składniki
Aby przygotować kawowe nasączenie, zagotuj wodę z cukrem, do momentu aż całkowicie się on rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, dodaj kawę, a jeśli używasz to także alkohol. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Chłodnym ponczem kawowym możesz nasączać biszkopt.
Aby zrobić herbaciane nasączenie, do garnuszka włóż saszetki herbaty i cukier. Zalej całość wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw całość do wystudzenia i dopiero wtedy wyjmij torebki herbaty. Jeśli używasz, dodaj alkohol, dokładnie wymieszaj i nasącz ciasto.
Aby przygotować cytrusowe nasączenie do biszkoptu, w garnku umieść wodę, cukier oraz skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Z chłodnego ponczu wyjmij skórki, dodaj sok z cytrusów. Opcjonalnie możesz dodać do niego również alkohol o cytrynowym smaku. Dokładnie wymieszaj i używaj wedle potrzeb.
Aby przygotować egzotyczne nasączenie biszkoptu, wymieszaj wodę kokosową z sokiem z cytryny i pulpą mango. Ilość wody kokosowej potrzebnej do przygotowania przepisu może się różnić ze względu na gęstość pulpy. W razie potrzeby dodaj jej nieco więcej - poncz powinien być dosyć rzadki.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania owocowego nasączenia zmieszaj w garnuszku. Zagotuj aż cukier się rozpuści. Ilość cukru potrzebna do przygotowania tego przepisu może się zmieniać w zależności od tego, jak słodkiego soku używasz. Całość pozostaw to ostudzenia, a następnie użyj do przygotowania ciasta.