Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 115
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 728
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 115
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 728
Składniki
Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka.
Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i podgrzać. Powinien być płynny, lejący.
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
Dodać rum.
*
Śliwki namoczyć w ciełej wodzie.
Śliwki oczywiście osączone na sicie i orzechy dodać do masy.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Może to być keksówka, albo jak u mnie foremka 20x30 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową.
Piernik wystudzić na kratce.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka.
Piernik polać polewą czekoladową i ozdobić, albo tylko posypać płatkami migdałowymi uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
Smacznego.