Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
.nazook znane również pod nazwą gata to pyszne orzechowe ciasteczka rodem z Armenii. W oryginalnym przepisie nie było w cieście cukru, ja dodałam 2 łyżki
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier dodajemy masło i zagniatamy wszystko na kruszonkę.
Orzechy drobno siekamy. Ja wrzuciłam do blendera. Jajko rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka do dwóch miseczek. Żółtko jak i białko roztrzepujemy widelcem.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt 30x20cm. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy połową kruszonki oraz połową orzechów. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczamy ręką. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy kruszonką. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Zwinięte ciasto tniemy pod ukosem na kawałki mniej więcej 2cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35min w 180st