Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na każdą okazję. Masa jabłkowa idealnie łączy się z masą orzechową, a w połączeniu z kruchym ciastem daje niebiański smak.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 171
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 171
Składniki
Ciasto: do miski wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę, cukier puder, żółtka i śmietanę.
Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą część wałkujemy na placki o wielkości średniej tortownicy. A następnie przekładamy je na foremki wyłożone papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-30 minut. Upieczone na złoto-brązowy kolor spody odkładamy do ostygnięcia.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy do nich cukier i galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka uzyskają konsystencję marmolady. Usmażone jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Masa orzechowa: całe jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich orzechy, śmietankę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie lekko gotujemy przez około 2-3 minut. Ugotowaną masę orzechową odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po trochę ostudzoną masę orzechową, cały czas ucierając.
Na jeden z placków wykładamy 3/4 masy orzechowej.
Na masę orzechową wykładamy masę jabłkową.
Na jabłka nakładamy drugi placek, a następnie smarujemy boki ciasta masą. Całe ciasto oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Boki ciasta obsypujemy czekoladowymi wiórkami jeszcze na nie całkiem zastygniętej polewie.
Wierzch ciasta dekorujemy masą orzechową i czekoladowymi ozdobami. Smacznego !!!
;-D