Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto nazwałam niedzielne ale możecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Białka ubić z obydwoma cukrami na sztywną pianę. Potem dodawać po jednym żółtku. Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko. Delikatnie mieszać. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty. Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować. W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek. Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu. Budyń wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury. Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu. Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem. Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem. ( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )