Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
.bardzo smaczny jabłecznik z maślanym ciastem, z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, szybko się go robi i wybornie smakuje. Piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 128
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 262
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23554
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 319
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 128
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 262
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23554
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 319
Składniki
Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i włożyć do miski z wodą, żeby nie ciemniały.
W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone jabłka, bez wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch; rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć na dnie foremki.
Ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na spód i nakryć drugą częścią ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut na złoto.
Cukier puder i śmietanę wymieszać na gładki lukier. Dla smaku można dodać parę kropel soku z cytryny i ewentualnie dosypać trochę więcej cukru pudru. Jeszcze ciepły jabłecznik posmarować lukrem.