Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warstwy kruchego ciasta przekładane masą budyniową z kwaśną śmietaną i to wszystko bez pieczenia
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Składniki
Masa: Cukier i skrobię wymieszaj w garnku. Dodaj jajko i połącz trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i ponownie połącz do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką przez ok. 6 min, aż do zgęstnienia. Garnek zestaw z ognia i dodaj masło oraz wanilię i ponownie wymieszaj. Gotową masę przelej do worka cukierniczego, nie odcinaj końcówki. Najłatwiej to zrobić umieszczając worek w wysokim naczyniu.
Ciasto: Mąkę wymieszaj z cukrem, zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozetrzyj z mąką tworząc kruszonkę. Wsyp gotową kruszonkę na patelnię i upraż na złoty kolor.
Złożenie ciasta: Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Kruszonkę podziel na cztery części i jedną z nich wysyp na dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij lekko za pomocą łyżki. Odetnij niewielki rożek z worka cukierniczego i wyciśnij 1/4 masy tworząc coś w rodzaju spirali – zobacz na filmie. Tak samo postępuj tworząc cztery warstwy ciasta i cztery warstwy masy. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Wierzch ciasta posyp startą białą czekoladą. Staraj się kroić ciasto delikatnie, pamiętając że jego warstwy są dosyć kruche.