Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik nowojorski dla fanów ciężkich serników...i nie tylko :)
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 259
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 259
Składniki
Masło należy roztopić i zostawić, aby trochę się ostudziło. W między czasie, bez zbędnych wyrzutów, że będziecie przeszkadzać sąsiadom:) pokruszyć ciastka na mąkę. Czy blenderem, czy wałkiem. Kto, co lubi:) Byle pozbyć się nadmiaru energii. Tak przy okazji :) Pokruszone ciasta wsypać do masła i dokładnie połączyć składniki. Wyjdzie z tego, nawet nie wiem, jak to nazwać. Zbitka czekoladowa. Tą zbitką okładamy spód tortownicy, która była wysmarowana margaryną i oprószona mąką. Do lodówki na ok.30minut. Czas na masę :)
Składniki na masę: kg twarogu zmielonego 250g cukru (1,25szkl.) 3 łyżki mąki kukurydzianej 1,5-2 łyżeczek soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko
Najpierw włącz piekarnik na 180stopni. Przez chwilę ubijaj białka z cukrem. Dodaj zółtka, wymieszać i dorzuć resztę składników. Musisz mieszać dosłownie momencik. Tylko do zmieszana masy. Nie może się ona napowietrzyć! Sernik urośnie i opadnie, a chcemy tego uniknąć. Ciasto ma być płaskie, jak stół :) Cheesecake powinien być zrobiony na kąpieli wodnej. Ja jednak się trochę bałam, że zatopię swoje ciasto, więc zrobiłam tak: Na środkowy poziom wsunęłam kratkę, na której piekłam sernik, a pod nią wielką, głęboką blachę, do której nalałam ok. 2,5 litrów wrzącej wody. Przygotowałam swojego rodzaju saunę dla ciasta :) Ok, idziemy dalej. Masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównaj. Delikatnie upuść na blat, żeby wszelkie zakamarki pokryły się masą. Piekarnik zmniejsz na 170stopni i piecz sernik przez ok. 35-40 minut. Skąd będziesz wiedzieć, że pyszności już gotowe? Dotknij patyczkiem wierzchu. Jeżeli będzie ścięty, jest gotowy. Środek może być jeszcze wilgotny, ale sernik będzie odpoczywał w piekarniku, więc jeszcze dojdzie. Czas na ostatnią masę.
Składniki na górną warstwę 600ml śmietany 30%/36% cukier puder frużelina jagodowa
Po prostu: Ubić śmietanę z cukrem pudrem:) Pamiętaj! Zanim zaczniesz ubijać śmietanę, pozwól jej się porządnie schłodzić. Najlepiej zostaw na całą noc w lodówce. Dodatkowo, sprzęt, czyli miska metalowa i trzepaczki też niech się schłodzi. Nie musisz czekać na nie 24 godzin:) Wystarczy, że opłukasz je w zimnej wodzie i włożysz do lodówki na ok. godzinę :) Bitą, schłodzoną śmietanę wylać na schłodzony sernik. I do lodówki na całą noc. Yhym...trochę trzeba poczekać, zanim się zje :P Podawać z sosem owocowym lub frużeliną :)