Obłędny SERNIK GOTOWANY na krakersach z kajmakiem i prażonym słonecznikiem (bez pieczenia)
Cześć Kochan, dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast, przepyszny sernik gotowany na krakersach z kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto jest po prostu obłędne, rozpływa się w ustach Jego warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc idealną całość. Ciasto z mojej TOP listy.
Obłędny SERNIK GOTOWANY na krakersach z kajmakiem i prażonym słonecznikiem (bez pieczenia)
Składniki
- Blaszka ok 25x35cm
- *używam szklanki 250ml*
- MASA SEROWA
- - 200g masła
- - 1 kg sera z wiaderka
- - szklanka mleka 250ml
- - 4 jajka
- - 3/4 szkl cukru
- -3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
- DODATKOWO
- -słone krakersy 2 duże paczki
- -masa kajmakowa 1 puszka ok 400g
- SŁONECZNIK PRAŻONY
- -ok 250g słonecznika
- -50g masła
- -2 kopiaste łyżki cukru pudru
Składniki
- Blaszka ok 25x35cm
- *używam szklanki 250ml*
- MASA SEROWA
- - 200g masła
- - 1 kg sera z wiaderka
- - szklanka mleka 250ml
- - 4 jajka
- - 3/4 szkl cukru
- -3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
- DODATKOWO
- -słone krakersy 2 duże paczki
- -masa kajmakowa 1 puszka ok 400g
- SŁONECZNIK PRAŻONY
- -ok 250g słonecznika
- -50g masła
- -2 kopiaste łyżki cukru pudru

Etapy przygotowania
SŁONECZNIK NA patelni rozpuszczamy masło i cukier puder-dodajemy ziarna słonecznika, prażymy na złocisty kolor, studzimy, kruszymy.
MASA SEROWA Do kubka dajemy 250ml mleka i 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru dokładnie mieszamy-odkładamy. Do garnka dajemy masło, cukier rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy jajka-mieszamy i od razu dodajemy ser z wiaderka-mieszamy. Zwiększamy ogień i wlewamy budynie rozpuszczone w mleku. Mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia.
Na dno blaszki wykładamy pierwszą warstwę krakersów, na nie dajemy połowę gorącej masy serowej, na masie układamy drugą warstwę krakersów, wykładamy resztę masy serowej, i układamy trzecią warstwę krakersów.Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
Następnie smarujemy kajmakiem i posypujemy słonecznikiem, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :) I gotowe
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 73

Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Amerykańska
- Polska
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 1095

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 751
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 73

Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Amerykańska
- Polska
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 1095

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 751


Składniki
- Blaszka ok 25x35cm
- *używam szklanki 250ml*
- MASA SEROWA
- - 200g masła
- - 1 kg sera z wiaderka
- - szklanka mleka 250ml
- - 4 jajka
- - 3/4 szkl cukru
- -3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
- DODATKOWO
- -słone krakersy 2 duże paczki
- -masa kajmakowa 1 puszka ok 400g
- SŁONECZNIK PRAŻONY
- -ok 250g słonecznika
- -50g masła
- -2 kopiaste łyżki cukru pudru
SŁONECZNIK NA patelni rozpuszczamy masło i cukier puder-dodajemy ziarna słonecznika, prażymy na złocisty kolor, studzimy, kruszymy.
MASA SEROWA Do kubka dajemy 250ml mleka i 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru dokładnie mieszamy-odkładamy. Do garnka dajemy masło, cukier rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy jajka-mieszamy i od razu dodajemy ser z wiaderka-mieszamy. Zwiększamy ogień i wlewamy budynie rozpuszczone w mleku. Mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia.
Na dno blaszki wykładamy pierwszą warstwę krakersów, na nie dajemy połowę gorącej masy serowej, na masie układamy drugą warstwę krakersów, wykładamy resztę masy serowej, i układamy trzecią warstwę krakersów.Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
Następnie smarujemy kajmakiem i posypujemy słonecznikiem, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :) I gotowe
Pyszne ciasto.