Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5693
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 80
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 108
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 606
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5693
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 80
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 108
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 606
Składniki
Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kawałki około 10 g ja uzyskałam 35 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć nakładać na nie po parę wiśni, skleić i uformować kuleczki. Bułeczki odkładać do formy pozostawiając małe odstępy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze 170 C. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.