Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1146
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1738
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5840
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1146
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1738
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5840
Składniki
Rozczyn Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kawałki około 10 g ja uzyskałam 35 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć nakładać na nie po parę wiśni, skleić i uformować kuleczki. Bułeczki odkładać do formy pozostawiając małe odstępy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze 170 C. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.