Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócone ciasto ananasowe jest łatwe w przygotowaniu i niezwykle pięknie prezentuje się na stole. Polecam!
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 30
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 30
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Składniki
Plastry ananasa wyjmuję z zalewy (której nie wylewam) i odsączam na papierowym ręczniku. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na dnie układam krążki ananasa. W środek wkładam po pół suszonej moreli, a przestrzenie między ananasem wysypuję siekanymi orzechami.
Do miski wbijam jajka i dodaję 5 łyżek zalewy w której był ananas. Dokładnie miksuję.
Do drugiej miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszam składniki rózgą.
Wracam do jajek. Dolewam do nich roztopione i lekko przestudzone masło. Stopniowo dodaję mąkę z cukrem cały czas miksując. Ciasto przelewam do tortownicy z ananasem na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 35 – 40 minut. Pod koniec robię test suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmuję z tortownicy i odwracam, tak aby ananas znalazł się na wierzchu. Ewentualnie posypuję cukrem pudrem. Smacznego!!!