Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Podzielę się przepisem na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo smaczne i puszyste. Polecam :)
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 114
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 208
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 32
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 114
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 208
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 32
Składniki
Przygotowanie ciasta Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, około 50 ml letniego mleka i dużą łyżkę mąki i mieszam łyżką. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta i mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 5 minut, do momentu aż stanie się gładkie – ciasto możemy wyrobić robotem. Ciasto jest dość luźne więc nie naciskam go zbyt mocno. Gotowe ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra. Z rozwałkowanego wykrawam krążki dużą foremką a środek wykrawam małą foremką. Oponki układam na papierze do pieczenia, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Smażenie: Do gorącego tłuszczu wkładam oponki i smażę z każdej strony po około 1 minucie na brązowy kolor. Usmażone układam na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z tłuszczu.
Oponki są gotowe, Życzę udanego smażenia i smacznego Pozdrawiam serdecznie babcia Ewa