Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lżejsza alternatywa karnawałowych słodkości. Oponki pieczone w piekarniku będą zdecydowanie mniej kaloryczne od tych, smażonych na głębokim tłuszczu. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Warto do ciasta dodać odrobinę cynamonu lub cukru z prawdziwej wanilii. Gotowe można dodatkowo udekorować cukrem pudrem.
specjalna forma do pieczenia oponek
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1400
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12251
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1400
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12251
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wlewamy mleko i wbijamy dwa jajka. Składniki mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Suche składniki przesypujemy do mokrych. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do specjalnej foremki do wypiekania oponek.
Oponki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Upieczone studzimy na kratce. Przed podaniem możemy udekorować je cukrem pudrem lub lukrem.