Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki przygotowane według tego przepisu są puszyste i smaczne.
Miska, sitko,, waga kuchenna, wałek, mała łyżeczka, malutki kieliszek, szklanka, łyżka, stolnica, naczynie do smażenia
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 120
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 129
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1525
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1002
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 120
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 129
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1525
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1002
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, zagnieć ciasto na jednolitą konsystencję .
Na mocno posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Od czasu do czasu podsyp ciasto mąką , aby nie przykleiło się do stolnicy lub wałka. Szklanką wykrawaj krążki, a następnie w każdym krążku wykrój małą dziurkę na środku.
W rondelku ( najlepiej z grubym dnem ) rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-180 C. Na gorący tłuszcz wkładaj po kilka ciasteczek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gdy oponki trochę wystygną oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego !