Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki przygotowane według tego przepisu są puszyste i smaczne.
Miska, sitko,, waga kuchenna, wałek, mała łyżeczka, malutki kieliszek, szklanka, łyżka, stolnica, naczynie do smażenia
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 325
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 397
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 248
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 325
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 397
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 248
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, zagnieć ciasto na jednolitą konsystencję .
Na mocno posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Od czasu do czasu podsyp ciasto mąką , aby nie przykleiło się do stolnicy lub wałka. Szklanką wykrawaj krążki, a następnie w każdym krążku wykrój małą dziurkę na środku.
W rondelku ( najlepiej z grubym dnem ) rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-180 C. Na gorący tłuszcz wkładaj po kilka ciasteczek. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gdy oponki trochę wystygną oprósz je cukrem pudrem.
Smacznego !