Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Orzechowa Chmurka to prawdziwy rarytas dla wielbicieli orzechów. Do jego przygotowania użyj dobrej jakości masła orzechowego – bez dodatku oleju palmowego i innych substancji utwardzających (np. kremu ze 100% nerkowców)
Forma 25x30 cm
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17786
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 17786
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki to temperatury pokojowej.
Przygotuj ciasto na spód. Utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy masło orzechowe, a następnie jajka (po jednym) i ekstrakt waniliowy. Na koniec wmiksuj w masę śmietanę. Wyłącz mikser. Przesiej do masy obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 25x30 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Rozprowadź na cieście warstwę powideł.
Przygotuj masę twarogową. Utrzyj z cukrem masło orzechowe. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku, a następnie mąkę ziemniaczaną i twaróg. Miksuj do połączenia składników.
Wyłóż masę twarogową na warstwę powideł. Wyrównaj. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 60 minut. Upieczone ciasto pozostaw na pół godziny w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Przygotuj masę orzechową. Rozpuść żelatynę w mleku. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodaj masło orzechowe, a następnie cukier puder. Na koniec wlej przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź masę orzechową na przestudzonym cieście. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj polewę czekoladową. Pokrusz do rondelka czekoladę i roztop na wolnym ogniu z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj.
Gdy masa stężeje, udekoruj ją polewą czekoladową i wstaw ciasto jeszcze na godzinę do lodówki.