Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne orzechowe nadzienie w drożdżowym cieście. Wspaniała i smaczna ozdoba stołu.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7603
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 56
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257976
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7603
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 56
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257976
Składniki
Ciasto. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy ubite żółtka, wyrośnięty rozczyn, letnie mleko i na koniec olej. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz robimy nadzienie. Do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder ( ostrożnie lepiej nie przesłodzić , zawsze można dodać jeszcze na koniec) i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje ok. 540 g i rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Wycinamy 3 choinki. Czwartą część ciasta przekładamy na papier do pieczenia wyłożony na blaszce, przykładamy formę i dociskamy. Ciasto w środku formy smarujemy białkiem z łyżeczką cukru. Nakładamy połowę nadzienia i przykrywamy ciastem. Spód gwiazdeczek do dekoracji też smarujemy białkiem. Ja posmarowałam jeszcze cały wierzch. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , na 30-45 minut. Foremkę zdejmujemy po lekkim ostudzeniu ciasta.