Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne orzechowe nadzienie w drożdżowym cieście. Wspaniała i smaczna ozdoba stołu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Składniki
Ciasto. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy ubite żółtka, wyrośnięty rozczyn, letnie mleko i na koniec olej. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz robimy nadzienie. Do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder ( ostrożnie lepiej nie przesłodzić , zawsze można dodać jeszcze na koniec) i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje ok. 540 g i rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Wycinamy 3 choinki. Czwartą część ciasta przekładamy na papier do pieczenia wyłożony na blaszce, przykładamy formę i dociskamy. Ciasto w środku formy smarujemy białkiem z łyżeczką cukru. Nakładamy połowę nadzienia i przykrywamy ciastem. Spód gwiazdeczek do dekoracji też smarujemy białkiem. Ja posmarowałam jeszcze cały wierzch. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , na 30-45 minut. Foremkę zdejmujemy po lekkim ostudzeniu ciasta.