Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowa kremówka Pani Dąbrowskiej to sprytne połączenie lekkiego jak piórko ciasta kremowego z charakternym ciastem z orzechami. Dzięki temu uzyskasz doskonały balans wytrawności i słodyczy oraz kremowości i chrupkości. W wersji dla dorosłych biszkopt możesz nasączyć ponczem z dodatkiem rumu lub Amaretto.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 80
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 116
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 34
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 80
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 116
Składniki
Wymieszaj przesianą mąkę z kakao i zmielonymi orzechami włoskimi. Białka oddziel od żółtek (żółtka wykorzystasz do kremu). Ubij białka na sztywną pianę utrwalając cukrem. Miksuj do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie dodawaj 1 żółtko i miksuj dalej, aby masa stała się lekka i puszysta. Zwolnij obroty miksera (lub za pomocą łyżki) zmieszaj dodawane stopniowo sypkie składniki. Gotowe ciasto przelej do blaszki (25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony placek wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź.
Dwa arkusze ciasta francuskiego włóż do wyłożonych papierem blaszek (ten sam wymiar, co na ciasto orzechowe) i wstaw do pieca nagrzanego do 200° C na 12-15 minut. Jeśli nie masz możliwości jednoczesnego pieczenia, upiecz arkusze oddzielnie. Po upieczeniu całkowicie wystudź ciasta.
Przygotuj krem. W dużej misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy. W garnku z dzióbkiem podgrzej mleko, a gdy będzie ciepłe, cienką strużką powoli wlewaj do masy jajecznej. Cały czas mieszaj, by składniki się połączyły tworząc gładki krem. Następnie przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na wolnym ogniu stale mieszając, aż powstanie budyń. Gdy gotowy budyń lekko przestygnie, wkręć (za pomocą miksera lub łyżki) do niego miękkie masło, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Złożenie ciasta. Na spód połóż pierwszy arkusz upieczonego ciasta francuskiego, na niego połowę letniego kremu waniliowego, następnie orzechowy biszkopt. Na placek wyłóż resztę kremu i przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny, a przed podaniem posyp cukrem pudrem lub udekoruj w inny, dowolny sposób.