Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo, że do jesieni jeszcze 2 miesiące to już nabrałem ochoty na jesienne ciasta. Najbardziej smakuje mi szarlotka, a Wam?
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 259
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1392
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6469
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 208
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 259
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1392
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6469
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 208
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę, cukier migdałowy, cukier i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i ⅔ wkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do garnka wkładamy pokrojone w kostkę jabłka, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ⅓ ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie studzimy i podgrzewamy czarną porzeczkę z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Blendujemy, przelewamy przez sito i wlewamy na górę szarlotki. Odstawiamy do stężenia. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem ręcznym. Smacznego!