Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo, że do jesieni jeszcze 2 miesiące to już nabrałem ochoty na jesienne ciasta. Najbardziej smakuje mi szarlotka, a Wam?
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 454
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 177
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 454
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 177
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmielone orzechy, masło pokrojone w kostkę, cukier migdałowy, cukier i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i ⅔ wkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie do garnka wkładamy pokrojone w kostkę jabłka, wsypujemy cukier i cynamon. Gotujemy aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ⅓ ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie studzimy i podgrzewamy czarną porzeczkę z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Blendujemy, przelewamy przez sito i wlewamy na górę szarlotki. Odstawiamy do stężenia. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem ręcznym. Smacznego!