Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie!
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Składniki
Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folia aluminiowa i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serem mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzona tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką.