Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na orzechowe ciasteczka z galaretką.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1110
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14717
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1110
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2882
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 974
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14717
Składniki
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone zimne masło, białko i mielone orzechy. Ze składników zagnieść kulę, zawinąć w folię, włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Ugotować galaretkę w 400 ml wody i odstawić do ostygnięcia. Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 4 mm w połowie ciasteczek zrobić okienko, piec ok 12 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Z niewielkiej ilości wody i cukru zrobić lukier posmarować nim pełne ciasteczka a następnie przykryć ciasteczkiem z okienkiem. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Gd zacznie tężeć wlać do ciastek.