Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, bardzo szybkie i banalnie proste orzechowe ciasto z cukinią. Bardzo aromatyczne, wilgotne i chrupiące,( bo sama miele orzechy). Ciasto zachwyca prostotą, a jednocześnie wygląda bardzo wytwornie.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1222
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 104
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1031
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1222
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 104
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1031
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą oraz orzechami. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z cukrem i olejem. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną. Mieszamy i dodajemy cukinię.
Wszystko ze sobą łączymy. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę (u mnie kwadratowa) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 35-40 minut.
Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy to wówczas ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną czekoladą oblewamy ciasto.
A na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Ja czasem obsypuję ciasto samym cukrem pudrem bez polewy i też jest pyszne. Smacznego !!!