Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie, u większości z nas, na stole pojawiają się pierniczki. cóż to za święta bez pierników, prawda? Proponuje Wam dzisiaj przepis na pierniczki orzechowe. Uwielbiam orzechy, wszystko co orzechowe, ale kocham też pierniki. To jest smaczne połączenie dwóch miłości :) Zapraszam do wypróbowania, warto.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13363
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7500
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4944
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13363
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5828
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7500
Składniki
Miód i cukier mocno podgrzewamy, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę, margarynę oraz zmielone orzechy, siekamy. Następnie dodajemy jajka, żółtko, wystudzony miód z przyprawą do piernika. Zarabiamy ciasto, które konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Powinno być elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra, wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszce (u mnie ta z wyposażenia piekarnika, mieści jednorazowo sporo ciastek oraz druga zwykła blaszka)* w odstępach 2-3 cm, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 minut. * Najlepiej używać dwóch blaszek naprzemiennie, nie trzeba wówczas ściągać gorących ciastek z dopiero co wyciągniętej z piekarnika blachy. Upieczone, wystudzone pierniczki lukrujemy, następnie zamykamy w słoju, wówczas na pewno będą miękkie. Oczywiście im dłużej tam poleżą, tym lepiej.
Smacznego.