Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie, u większości z nas, na stole pojawiają się pierniczki. cóż to za święta bez pierników, prawda? Proponuje Wam dzisiaj przepis na pierniczki orzechowe. Uwielbiam orzechy, wszystko co orzechowe, ale kocham też pierniki. To jest smaczne połączenie dwóch miłości :) Zapraszam do wypróbowania, warto.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 582
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2188
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 158
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 221
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 582
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2188
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 158
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 221
Składniki
Miód i cukier mocno podgrzewamy, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę, margarynę oraz zmielone orzechy, siekamy. Następnie dodajemy jajka, żółtko, wystudzony miód z przyprawą do piernika. Zarabiamy ciasto, które konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi. Powinno być elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra, wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszce (u mnie ta z wyposażenia piekarnika, mieści jednorazowo sporo ciastek oraz druga zwykła blaszka)* w odstępach 2-3 cm, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 minut. * Najlepiej używać dwóch blaszek naprzemiennie, nie trzeba wówczas ściągać gorących ciastek z dopiero co wyciągniętej z piekarnika blachy. Upieczone, wystudzone pierniczki lukrujemy, następnie zamykamy w słoju, wówczas na pewno będą miękkie. Oczywiście im dłużej tam poleżą, tym lepiej.
Smacznego.