Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na miłośników słodyczy. Nadaje się na każdą okazję i długo zachowuje świeżość
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
CIASTO: W misce mieszamy mąkę, cukier i sodę. W osobnej misce mieszamy jajka, miód i śmietanę. Przelewamy mokre składniki do suchych, dodajemy pokrojoną margarynę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Dwie części rozwałkowujemy do wielkości foremek (użyłam tych o wymiarach 26x38cm). Blachy wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasta i pieczemy każde z nich po 10 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy do wielkości blachy, ale pozostawiamy surową.
WARSTWA ORZECHOWA: Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem oraz miodem. Gdy całość będzie miała płynną konsystencję, dorzucamy posiekane orzechy i smażymy do momentu, aż na powierzchni powstanie piana. Gorącą masę orzechową rozkładamy na surowej części ciasta, która nam została. Pieczemy tę część ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
KREM: Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypujemy powoli kaszę mannę (cały czas mieszają). Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy na puszystą masę margarynę z cukrem i żółtkami. Dodajemy do tego stopniowo ostudzoną masę z kaszę mannę z mlekiem i ucieramy (miksujemy) na pulchną masę.
Na pierwszą część upieczonego ciasta kładziemy połowę kremu. Przykrywamy to kolejną częścią upieczonego ciasta i rozkładamy na nim drugą połowę kremu. Przykrywamy całość ciastem z orzechami. Ciasto trzeba odłożyć, aby zmiękło (najlepiej kroi się po dwóch dniach).