Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na miłośników słodyczy. Nadaje się na każdą okazję i długo zachowuje świeżość
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112855
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 150
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 339
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 398
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 710
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112855
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 150
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 339
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 398
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 710
Składniki
CIASTO: W misce mieszamy mąkę, cukier i sodę. W osobnej misce mieszamy jajka, miód i śmietanę. Przelewamy mokre składniki do suchych, dodajemy pokrojoną margarynę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Dwie części rozwałkowujemy do wielkości foremek (użyłam tych o wymiarach 26x38cm). Blachy wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasta i pieczemy każde z nich po 10 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy do wielkości blachy, ale pozostawiamy surową.
WARSTWA ORZECHOWA: Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem oraz miodem. Gdy całość będzie miała płynną konsystencję, dorzucamy posiekane orzechy i smażymy do momentu, aż na powierzchni powstanie piana. Gorącą masę orzechową rozkładamy na surowej części ciasta, która nam została. Pieczemy tę część ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
KREM: Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypujemy powoli kaszę mannę (cały czas mieszają). Chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy na puszystą masę margarynę z cukrem i żółtkami. Dodajemy do tego stopniowo ostudzoną masę z kaszę mannę z mlekiem i ucieramy (miksujemy) na pulchną masę.
Na pierwszą część upieczonego ciasta kładziemy połowę kremu. Przykrywamy to kolejną częścią upieczonego ciasta i rozkładamy na nim drugą połowę kremu. Przykrywamy całość ciastem z orzechami. Ciasto trzeba odłożyć, aby zmiękło (najlepiej kroi się po dwóch dniach).