Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest to ani klasyczny miodownik, ani orzechowiec, lecz bardzo uproszczona wersja obu tych ciast i co najważniejsze znacznie mniej pracochłonna :-) Jest bardzo smaczny, ale należy pamiętać, że po upieczeniu wymaga leżakowania w chłodnym miejscu, aby zmiękło.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 100
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 219
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 213
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 100
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 219
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 213
Składniki
CIASTO MIODOWE: 1. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą oczyszczoną. 2. Masło roztop z miodem i cukrem. Wystudź. 3. Jajka dobrze roztrzep za pomocą rózgi kuchennej lub lekko ubij mikserem. 4. Do mąki wlej przestudzoną masę maślano-miodową i roztrzepane jajka. 5. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części.
MASA ORZECHOWA: 1. Masło z cukrem i miodem zagotuj i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. 2. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj i chwilkę pogotuj.
MASA BUDYNIOWA: 1. Budynie razem z cukrem wymieszaj w 1 szklance mleka. 2. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj, a gdy zacznie się podnosić dodaj rozrobiony budyń. 3. Gotuj, aż zgęstnieje. 4. Wystudź. 5. Masło utrzyj na puszystą masę. 6. Nadal ucierając dodawaj partiami wystudzony budyń.
WYKONANIE CIASTA: 1. Dwie formy wyłóż papierem do pieczenia (użyłam form o wymiarach 35 x 39 cm). 2. Z podzielonego ciasta jedną część wyłóż do jednej formy, wyrównaj. Na wierzch rozłóż masę orzechową. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. 3. Drugą część ciasta wyłóż do drugiej formy, wyrównaj. Piecz również 10 minut w temperaturze 180ºC. 4. Gotowe wystudzone ciasta przełóż masą budyniową, oczywiście ciasto z orzechami układając na wierzchu. 5. Smacznego :-)