Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo pyszne.Spróbowałam połączyć,masę krówkową z serkiem,udało się. Wyszedł pyszny krem i tym samym i całe ciasto.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5354
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5354
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 min.w 175*C. Po upieczeniu, obrócić, zdjąć papier i ostudzić biszkopt.
biszkopt kakaowy-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Dodać kilka kropli olejku. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.Tak samo jak poprzedni biszkopt ostudzić i włożyć z powrotem do tej samej blaszki, ale wyłożonej nowym i wyższym papierem.
krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,potem ostudzić do letniego.Ubić śmietankę z fixem, potem z porcjami serka.Dalej ubijać dodawać po łyżce miękkiej masy krówkowej. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na kakaowy biszkopt. Przykryć biszkoptem orzechowym.
polewa-Na wolnym ogniu, podgrzać: masło, cukier i miód.Mieszać do rozpuści się cukru. Po lekkim ostudzeniu, rozsmarować na górze ciasta.
Posypać siekanymi orzechami. Schłodzić ciasto w lodówce.