Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników apetycznych deserów z orzechowo-czekoladową nutą. Wystarczy klasyczny, czekoladowy biszkopt z prostą do wykonania masą, która zachwyca złożonym smakiem. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, tak samo dobrze podczas każdej okazji.
Tortownica: 20-22 cm
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 551
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 145
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 212
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1499
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 551
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 145
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 212
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1499
Składniki
Tortownicę (20-22 cm) dokładnie wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw.
Przygotuj biszkopt. Do miski przesiej mąkę, budyń czekoladowy, kakao i proszek do pieczenia, po czym wymieszaj. Białka jaj ubij na sztywno, utrwalając cukrem. Gdy cukier się dobrze rozpuści, dodawaj po jednym żółtku i miksuj po dodaniu kolejnego. Wyłącz mikser i partiami dodawaj mączną mieszankę, delikatnie mieszając szpatułką. Wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw biszkopt do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Po czym wyjmij z pieca, całkowicie ostudź i ostrym nożem przetnij na trzy równe blaty.
Aby wykonać masę, zmiksuj miękkie masło z serkiem mascarpone. Następnie dodaj masło orzechowe, masę kajmakową i partiami dosypuj cukier do osiągnięcia właściwego poziomu słodkości. Dla podkręcenia smaku możesz dolać łyżkę rumu lub wrzucić garść drobno posiekanych orzechów.
Przełóż ciasto. Dolny blat przesmaruj 1/3 masy i wyrównaj. Biszkopty możesz pozostawić tylko upieczone lub nasączyć je ponczem, np. wykonanym na bazie mocnej kawy bądź herbaty. Przekładaj ciasto tak, aby na wierzchu znalazła się ostatnia porcja kremu. Wyrównaj wierzch i posyp ciasto wiórkami czekoladowymi lub/i posiekanymi orzechami. Wstaw ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego do lodówki na ok. 4 godziny lub całą noc. Deser podawaj schłodzony.