Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kakaowym cieście kruchym z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i naszych polskich, rodzimych śliwek! Niby najzwyklejsze ciasto naszych babć, z lokalnych składników a jednak w niecodziennej odsłonie.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1818
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18592
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6724
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1181
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1818
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18592
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6724
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1181
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z sodą, dodajemy sól i cukier, posiekane ziemne masło, śmietanę z żółtkami, kakao i wyrabiamy możliwie jak najkrócej. Ciasto wkładamy na pół godziny (w tych upałach nawet dłużej) do lodówki. W międzyczasie foremkę o wymiarach a4 wykładamy papierem do pieczenia, ewentualnie smarujemy margaryną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i 2/3 wyklejamy dno foremki i lekko jej boki (resztę chowamy do zamrażarki). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 15 minut, następnie wyjmujemy i smarujemy kremem orzechowym i wykładamy masę serową.
Twaróg najlepiej zmielić lub przynajmniej przecisnąć parokrotnie przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną masę i stopniowo dodajemy cukier. To samo robimy z żółtkiem, które wraz z łyżką cukru ubijamy na kogel mogel. Do sera dodajemy najpierw żółtko/żółtka, a następnie białka, mieszając wszystko delikatnie widelcem, na końcu dosypujemy budyń. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, następnie układamy śliwki jedna przy drugiej, przecięciem do góry. Orzechy siekamy według uznania (nie trzeba ich prażyć, podpieką się w piekarniku) a schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy ciasto. Pieczemy jeszcze około 45 minut w 180 stopniach.