Jest mega orzechowy i rozpływa się w ustach.
Orzechowy torcik
Składniki
- Ciasto;
- 5 jaj 4 łyżki, cukru pudru
- 250 g. zmielonych orzechów włoskich, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru z wanilią
- Masa orzechowa;
- 200 g. masła, 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki orzechów włoskich ,2 duże łyżki alkoholu (wódka lub spirytus)
Składniki
- Ciasto;
- 5 jaj 4 łyżki, cukru pudru
- 250 g. zmielonych orzechów włoskich, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru z wanilią
- Masa orzechowa;
- 200 g. masła, 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki orzechów włoskich ,2 duże łyżki alkoholu (wódka lub spirytus)

Etapy przygotowania
Składniki na tortownicę o śr. 15 cm. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier puder i cukier z wanilią, następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielone orzechy włoskie. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną od dołu papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 170* piekarnika i piec 20 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.

Masło zmiksować na puch. Dodać cukier puder i jeszcze mieszać mikserem, aż cukier puder zostanie całkowicie wchłonięty przez masło. To znaczy nie będzie go czuć pod palcami. Dosypać zmielone orzechy i stopniowo alkohol. Masa już jest gotowa. Teraz trzeba włożyć ją go lodówki. Zrobi się twardsza i bardziej zwarta. Taką dopiero można nakładać na krążki ciasta. Zimne krążki ciasta przekładać masą. a wierzch udekorować całymi orzechami. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 806
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 806



Składniki
- Ciasto;
- 5 jaj 4 łyżki, cukru pudru
- 250 g. zmielonych orzechów włoskich, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru z wanilią
- Masa orzechowa;
- 200 g. masła, 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki orzechów włoskich ,2 duże łyżki alkoholu (wódka lub spirytus)
Składniki na tortownicę o śr. 15 cm. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier puder i cukier z wanilią, następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodawać stopniowo zmielone orzechy włoskie. Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną od dołu papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 170* piekarnika i piec 20 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.
Masło zmiksować na puch. Dodać cukier puder i jeszcze mieszać mikserem, aż cukier puder zostanie całkowicie wchłonięty przez masło. To znaczy nie będzie go czuć pod palcami. Dosypać zmielone orzechy i stopniowo alkohol. Masa już jest gotowa. Teraz trzeba włożyć ją go lodówki. Zrobi się twardsza i bardziej zwarta. Taką dopiero można nakładać na krążki ciasta. Zimne krążki ciasta przekładać masą. a wierzch udekorować całymi orzechami. Smacznego.
Super Ciacho :)
Świetny torcik :-)
Super ciacho do kawusi :)
Pyszny:)
Wygląda przepysznie :)