Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeszki wypiekane na specjalnej patelni to moje smaki dzieciństwa. Przepis i wykonanie są bardzo proste, potrzebna jest tylko specjalna patelnia do ich wypieku. Idealna chwila zapomnienia nie tylko jesienną porą.
Przygotowanie tego dania to zaproszenie do kulinarnej przygody, w której klas...
Odsłon: 72
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 79
Przygotowanie tego dania to zaproszenie do kulinarnej przygody, w której klas...
Odsłon: 72
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 79
Składniki
CIASTO: Składniki na ciasto zagniatamy szybko w rękach lub za pomocą robota kuchennego (tak jest prościej, szybciej i ciasto nie nagrzewa się od rąk). Ciasto formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Z ciasta robimy małe kuleczki i wkładamy we wgłębienia w formie. Pieczemy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Orzeszki ostrożnie zdejmujemy z formy i studzimy na kratce.
KREM: Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do dzieży robota przekładamy masło i je ubijamy na puch, następnie do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ubijamy na najwyższych obrotach przez 5-6 minut, krem przejdzie przez kilka faz, przez chwilę może wyglądać jakby się ważył, ale tak ma być, po chwili zacznie się robić kremowy i błyszczący. Krem ubijamy, aż stanie się gładki i lśniący. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mielone orzechy oraz spirytus. Krem odstawiamy do lodówki. PRZEŁOŻENIE: Ostudzone połówki ciasta przekładamy kremem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się "przegryzły".